BEJELENTKEZÉS
TERMÉKEK
Magas a káliumtartalma a burgonyának, hiszen 100 grammban 340 milligrammnyit találunk, aminek fontos szerep jut a sejtek anyagcseréjében, s részt vesz az ideg- és izomműködésben is. Tápláló fitovegyületeket is tartalmaz a burgonya, illetve egyes különleges fajtákban kimondottan nagy mennyiségben mutattak ki antioxidánsokat.
Számos vitamin és ásványi anyag van a céklában, ennek is köszönheti szerteágazó gyógyító hatását. Magas a káliumtartalma, de kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot és ként is találunk benne. A-, B- és C-vitaminban egyaránt gazdag, amelyek antioxidáns tulajdonságai miatt jótékonyan hatnak szervezetünkre.
A csicsóka (és a csicsókából készült termékek) fontos táplálkozási alapanyagok lehetnek. A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Enzimjeivel nagyban elősegíti az emésztést.
A fehérhagyma édeskés ízű változata a vöröshagymának. De nem olyan karakteres zamatú, mint a lila hagyma, átmenet a kettő között. Mérete, formája viszont azonos velük. Abban is azonosak, hogy szívbarát, mert csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, megakadályozza az agyvérzés és a trombózis kialakulását, de gátolja a rákos sejtek növekedését is.
Minden káposztafajtában megtalálható az A-, a C-, a K-vitamin, B-vitamin komplex, továbbá káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort és vasat egyaránt tartalmaz. A benne található kén, klór és jód olyan mennyiségben, illetve kombinációban található meg a káposztában, hogy a gyomor és belek nyálkahártyájára kifejezetten jó hatást gyakorol.
A fejes saláta kiválóan alkalmas a téli, valamint a tavaszi zöldségválaszték színesebbé tételére, vagyis jelentősége nem a magas vitamintartalmában van. C-vitamint az áttelelő salátában találunk a legtöbbet, mely jelentősen meghaladja az üvegházakban vagy fóliában termesztett növény C-vitamintartalmát. Érdekes tény, hogy a C-vitamin mennyisége a salátákban kívülről befelé csökken. Béta-karotint, B1-, B2- és B6-vitamint is tartalmaz
Elsősorban ízesítőként használjuk, pedig megfőzve kiváló, ízletes köretként is tálalhatjuk. Ez esetben három-négy alkalommal le kell cserélnünk a főzővizet, és a forrástól számított három percig kell főzni a gerezdeket. Érdemes tudni, hogy amennyiben egészben sütjük vagy pároljuk, akkor krémessé, édeskéssé válik a fokhagyma. Ízletes bundázott fokhagymát is készíthetünk belőle.
A zöld tök vagy főzőtök gyógyhatása a szerves só tartalmában van. Fontos, hogy szervezetünkben folyamatosan elegendő szerves só legyen, ha ugyanis sokáig főleg édes gyümölcsön élnek a vegetáriánusok, krónikus fáradság vesz rajtuk erőt, mert szervezetükből hiányzik a szerves só, ami a máj működéséhez szükséges. Ilyen estekben a legjobb, ha naponta fogyasztunk tökfőzeléket és nyers levét is érdemes meginni.
Magas a C-vitamintartalma, 100 grammnyi zöldség 63 milligrammot tartalmaz, de A-, B1-, B2- és B6-vitaminban is gazdag. Kalciumot, káliumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz, továbbá foszfort és meszet is. Omega-3 és -6 zsírsavak is megtalálhatóak a karalábéban, illetve izotiocianát, ami az ösztrogéntermelést segíti, így egyes rákos megbetegedések kialakulását gátolja.
A lila hagyma igazi C-vitamin bomba, és jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. Megfázás esetén illóolajai jól tisztítják az orrot. A lila hagyma csökkenti a vércukorszintet, ezen kívül vízhajtó hatása is ismert. A már említett kvercetin vörös testvéréhez hasonlóan szintén megtalálható benne, sőt, a lila hagymából szívódik fel legkönnyebben.
E semleges, kellemes ízű tök, igen sokféleképpen fogyasztható, remekül kombinálható más ételekkel. Alacsony energiatartalmú, 100 grammban alig 31 Kcal található. Sovány, mindössze 0,1 g zsírt tartalmaz, kevés 0,7 g növényi rostot tartalmaz. 90% fölötti víztartalom, kevés, 1,2 g fehérje és mintegy 6 g szénhidrát van benne. Vitamin- és ásványianyag-tartalma nem jelentős, némi C-vitamin-tartalom kimutatható, megoszlanak róla a vélemények. Könnyen emészthető.
Az illóolajak mellett karotint, ásványi sókat, valamint C- és E-vitamint tartalmaz. Levelének nagy mennyiségű fogyasztása K-vitamintartalma miatt nem ajánlott olyan betegeknek, akik véralvadásgátlót szednek. Gyökere és herbája egyaránt vizelethajtó, segít a vesekő megelőzésében, míg a petrezselyemzöldjének fogyasztása ínyvérzés és fogínysorvadás esetén lehet hatásos.
A póréhagyma gyökere és szára egyaránt felhasználható. Fogyaszthatjuk nyersen, a fiatalabb példányokat tehetjük salátába, hidegkonyhai készítményekbe, lepényekhez, míg a vastagabb, érettebb példányok csőben sütve, párolva, krémlevesekbe, vagy egyéb vegyes zöldséglevesekbe, főzelékekbe, ragukba használható. A póréhagyma zöld leveleiből fűszernövényként használható szárítmány is készülhet.
A többi zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan a sárgarépa jótékony szerepet játszik a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, illetve egyike azon élelmiszereknek, amelyek a leghatékonyabbaknak tűnnek egyes rákos megbetegedések kivédésében. A béta-karotinnak fontos hatása van továbbá a ráncosodás megelőzésében, mivel megelőzi a bőr kiszáradását, és védi az UVA-sugarak ellen.
A spenót kalóriaszegény, 100 gramm spenót mindössze 20 kalóriát tartalmaz, de vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdag növény, ezáltal kitűnően illeszkedik az egészséges táplálkozáshoz. Gazdag flavonoidokban, karotinoidokban, folsavban és klorofillban, teli van B-, C- és K-vitaminokkal, sok benne a króm, és jelentősebb a magnéziumtartalma is.
A sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából is kiemelkedő fontosságú, hiszen tartalmaz kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat és foszfort is. Ezeken felül C-vitamin, karotint, biotin, niacin és pantoténsav is található benne, akárcsak A-, illetve B1-, B2- és B6-vitamin. Fogyasztása kiváló gyulladásos betegségek esetén, de megfázást is kezelhetünk a sütőtökkel.
A nagydobosi sütőtök az első, államilag elismert, Magyarországon termesztésbe vont sütőtök fajta. Ízvilága széles spektrumú: az édestől a parázsig terjed. Húsa kemény, minden tökös étel kiváló alapjául szolgál. Sütésre kifejezetten ajánlott, hiszen igazán finom sült tök a nagydobosi fajtából készíthető.
A szilvát sokféleképpen felhasználják, kitűnő lekvár, szörp készülhet belőle a téli hónapokra, de alkalmas befőzésre és aszalvány készítésére. Valamikor kiváló csemege volt a szultána, amely nem más, mint dióval vagy mandulával töltött, aszalt szilva. A hullott szilvából készítik a hungarikumnak számító szilvapálinkát.
Az olajon vagy zsíron dinsztelt hagyma a magyaros konyha szinte minden fogásában megjelenik. Levesek, főzelékek, húsételek ízesítésére használjuk. A francia hagymaleves és a rántott hagymakarika már hazánkban is elterjedt. A vöröshagyma virága a többi hagymavirághoz hasonlóan ehető, díszítésre is használhatjuk.
Ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, s ezt a magas rosttartalmú zöldséget fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen 100 gramm mindössze 18 kalóriát tartalmaz. Nagy mennyiségben találunk benne foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot, míg a nyomelemek közül molibdénben, szelénben és krómban gazdag.