Fekete retek
Fekete retek

Elsősorban télen fogyasztjuk a fekete retket, melynek gumója vastag héjú és fekete színű. Levelének felületén durva szőrök vannak, alakja hosszúkás vagy kerekded is lehet, az íze pedig kesernyés, csípős. Ez a fajta akkor a legfinomabb, ha az első fagy megcsípi. Nem pusztán az íze miatt, hanem gyógyhatása miatt is közkedvelt növény. Serkenti az epetermelést, mely révén elősegíti és szabályozza az emésztést, segít az epe betegségeinek megelőzésében, így például az epekő kialakulását gátolja.

Származása, elterjedése:
A keresztesvirágzatúak családjába tartozó retek a feltételezések szerint a Távol-Keletről származik, megvastagodott, ropogós, gyökérszerű szárgumóját fogyasztjuk. A középkorban terjedt el, Kínából Marco Polo hozta magával, Európán belül a bajoroknál a legelterjedtebb. Csípős íze és illata azért emlékeztet a hagymára, mert a retekben található illóolaj a hagymákban találhatóval rokon. A piros, a fehér és a fekete héjú retek a legelterjedtebb, a hónapos retek pedig a legkeresettebb termék, hiszen a hosszú téli hónapokat követően az egyik legkorábban megjelenő zöldségünk. A hónapos reteknél nagyobb a gumója a nyári reteknek, amely tovább is tárolható.

 

Beltartalmi értékei:
Elsősorban C-vitaminforrás a retek, de jelentősebb még kalcium, magnézium, kálium, foszfor és niacin tartalma is. A leveleit is érdemes fogyasztani, hiszen vasat, karotint és folsavat mutattak ki bennük. A retekben kéntartalmú mustárolaj-glikozidokat, a raphanol és raphanin nevű illóolajokat is megtalálhatjuk, ennek köszönheti csípős ízét. Ezek az illóolajok azonban nem csupán az ízét adják a reteknek, gyógyhatásának nagy része is ezen anyagokhoz köthető. A fekete retek gyógynövényként is ismert, ám a többi fajtáját nem vizsgálták ebből a szempontból. Jótékony hatása, hogy serkenti az epetermelést, mely révén elősegíti és szabályozza az emésztést, segít az epe betegségeinek megelőzésében, így például az epekő kialakulását gátolja. Részben kéntartalmú vegyületei és illóolajtartalma miatt a népi mondás szerint a retek reggel méreg. Ez természetesen nem igaz, de az arra érzékenyeknek nem javasolt, hogy reggel, éhgyomorra fogyasszák, mivel a benne lévő emésztést segítő anyagok a gyomornyálkahártyát irritálhatják. A népgyógyászat a fekete retekből készített szirup fogyasztását felső légúti megbetegedések esetén javasolja, ugyanis enyhíti a köhögést. Fontos információ, hogy gyomorhurut, gyomorfekély, epekő, továbbá az epeutak elzáródása esetén nem ajánlatos a retekfélék fogyasztása.


Néhány jó tanács:
Kiváló alapanyag salátákhoz is a retek, ha a felszeletelt darabokat besózzuk, majd állni hagyjuk tíz percig, akkor a benne lévő olajok egy része távozik, s így csípőssége is csökken. Párolni is lehet, de csak rövid ideig, különben nem marad ropogós. Húslevesbe akár a zöldségek mellé is főzhetjük, míg a fekete retekből szirupot is készíthetünk, ami kiváló köhögéscsillapító. A gumót meg kell mosni, kettévágni, majd a közepébe egy lukat kell fúrni, amibe mézet kell önteni. Néhány óra elteltével a méz elkeveredik a retek levével, így készíthető el a retekszirup.



Tápértéktartalom:
phe (mg): 49, fehérje (g): 1,4, szénhidrát (g): 1,6, zsír (g): 0,4, energia (kJ): 66, energia (kcal): 16

Vitaminok:
B3 (niacin), C-vitamin (aszkorbinsav)

Nyomelemek:
Foszfor (P), Kalcium (Ca), Kálium (K), Magnézium (Mg)
2022 Vitaricum Kft. - Minden jog fenntartva | Adatvédelmi tájékoztató