Pattiszon
Pattiszon Származása, elterjedése:

A patiszon, vagyis francia nyelvből fordítva csillagtök a kabaktermésűek családjába tartozik, a tökfélék és az uborka rokona. Ezt az Amerikából származó zöldséget hazánkban a NyugatMagyarországi Egyetem Kertészeti Tanszékén, Mosonmagyaróváron honosították meg, termesztése 1968 óta folyik. Magyarországi fajtája az óvári fehér nevet viseli. A maximum félkilós zsenge patiszon zöldes fehér színű, sima héjú, formája a korongszerűen lapított, míg a széle fodros. Az idősebb csillagtök színe sárgásabb, átmérője pedig 10-20 centiméter körüli.

Beltartalmi értékei:
A patiszon alacsony energiatartalmú, 100 grammban alig 31 kalória van, ugyanennyi mennyiség zsírtartalma pedig 0,1 gramm mindössze. Víztartalma meghaladja a 90%-ot,
növényi rostban viszont nem gazdag, 0,7 grammnyit találunk benne, 6 gramm szénhidrátot és 1,2 gramm fehérjét. Ez a könnyen emészthető tökfajta nem tartalmaz sok vitamint és ásványi anyagot, magjában viszont Omega-3 zsírsavakat, vasat, cinket és foszfort találunk.

Néhány jó tanács.
A friss patiszon kemény, vásárlásnál ügyelni kell arra, hogy ne válasszunk puha csillagtököt. Néhány napig megőrzi lédússágát, így hűtőszekrényben is tárolható, de érdemes frissen elkészíteni. A mag nélküli, fiatal patiszonból főként savanyúságot készítenek, kovászos és ecetes változata egyaránt közkedvelt. mivel enyhén édeskés ízű, érdemes több ecetet hozzáadni, mint az uborkához. Alapvetően semleges ízvilág jellemzi, ezért számtalan ételhez passzol, lehet főzni, megtölteni, kirántani vagy akár lecsóhoz is adhatjuk. A különféle húsok, a gomba, a hagyma és a paradicsom mellett a sajtos étkekhez is egyaránt illik, de akár salátát is készíthetünk patiszonból. Érdekessége, hogy nem pusztán a termése, hanem a virágja és a magja is ehető. Előbbit a saláták mellett sörtésztában is kisütheti bárki, de töltelékekbe is jól érvényesül.
2022 Vitaricum Kft. - Minden jog fenntartva | Adatvédelmi tájékoztató