Kígyóuborka
Kígyóuborka Származása, elterjedése:
Az uborka ázsiai eredetű, a Himalája déli lejtőiről származik, India északi részéről hamar elterjedt Kína, majd a Közel-Kelet felé. Az egyiptomiak még isteneiknek szánt áldozataik közé is tették, amellett, hogy közkedvelt volt fogyasztása. A görögök és a rómaiak is termesztették, míg Európában az első említés róla a 9. századból maradt fenn, Nagy Károly el is rendelte termesztését. Érdekesség, hogy az akkori fajták a ma ismerteknél jóval keserűbbek voltak. Nálunk a legelterjedtebb a kígyóuborka, ami Hollandiából származik, a második világháborút követően kezdődött el termesztése.

Beltartalmi értékei:
Ez a lédús zöldség kiváló szomjoltó, hiszen víztartalma eléri a 96%-ot, ezen felül alacsony az energiatartalma, 100 gramm uborka mindössze 10 kalóriát tartalmaz. Az uborka sok káliumot, kalciumot, foszfort, vasat és szénhidrátokat tartalmaz. Tápértéke csekély, ám a vitaminok közül megtalálható benne az A-, a B1-, B2-, B6- és C-vitamin egyaránt. Ez utóbbiból 100 gramm uborka 8 milligrammnyit tartalmaz. A legtöbb tápérték a héjában van bizonyos kutatások szerint, ezért nem érdemes megpucolni. Az uborka levét önmagában és más zöldségekkel keverve is fogyaszthatjuk, de bőrápoló kozmetikumokhoz is előszeretettel használják, nyugtató és puhító hatása miatt. Külsőleges alkalmazásával gyorsabban múlik a bőr kipirosodása, viszketése, netán hámlása. A napégés kezelésére is használták, meggátolta ugyanis a bőr felhólyagosodását. Ha salátaként fogyasztjuk, serkenti az emésztést, kedvezően hat a gyomor működésére, míg káliumtartalma miatt vízhajtó hatással is bír.

Néhány jó tanács:
Szép zöld színéről és kemény húsáról könnyen felismerhető a friss uborka, s hűtőszekrényben tárolva egy hétig meg is őrzi azt. Leginkább salátákhoz használjuk, pedig akár leves is készíthető uborkából. Érdemes tudni azt is, hogy szervezetünk könnyebben megemészti, ha lesózzuk. Ha körteként szeretnénk tálalni, akkor apróra kell kockázni, majd kevés zsiradék felhasználásával kell megpárolni, de gőzölhetjük is. Kiváló leves elkészítési mód, ha egy meghámozott uborkát kockára vágunk, majd 3 dekagramm vajban két apróra darabolt hagymával megpároljuk. Ezt követően hozzá kell adni másfél liter erőlevest és további fél órán át továbbfőzzük, míg a végén összeturmixoljuk.

Tápértéktartalom:
phe (mg): 14, fehérje (g): 0,6, szénhidrát (g): 2,1, zsír (g): 0,2, energia (kJ): 52, energia (kcal): 12

Vitaminok:
A-vitamin, B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), B6-vitamin (piridoxin), C-vitamin (aszkorbinsav)

Nyomelemek:
Foszfor (P), Kalcium (Ca), Kálium (K), Vas (Fe)
2023 Vitaricum Kft. - Minden jog fenntartva | Adatvédelmi tájékoztató