Petrezselyem
Petrezselyem

Eredete, elterjedése:
Tibériusz császár idején a rómaiak kezdték el először termeszteni a zellerfélék családjába tartozó petrezselymet. Ez a Földközi-tenger vidékén őshonos fűszernövény források környékén vadon is nő, neve is eredeti termőhelyét jelöli, hiszen a petroselinum a görög petrosz, vagyis szikla és a szerion, növény tagokból áll. A helytelenül fehérrépának vagy szimplán csak gyökérnek is nevezett petrezselyemnek két altípusa van: a levél- és a gyökérpetrezselyem. Előbbit olasz vagy francia petrezselyemnek is nevezik, levele fodros, íze üde, gyökerei vékonyak és szerteágazóak. A gyökérpetrezselyem Hamburg környékéről származik, nevéből is adódóan húsos karógyökeret növeszt, míg leveleinek aromája a zellerre emlékeztetőek.

Beltartalmi értékei:
A petrezselyemnek nem a tápértéke számottevő, inkább ízesítőképessége miatt közkedvelt és rendszeresen használt fűszernövény. Az illóolajak mellett karotint, ásványi sókat, valamint C- és E-vitamint tartalmaz. Levelének nagy mennyiségű fogyasztása K-vitamintartalma miatt nem ajánlott olyan betegeknek, akik véralvadásgátlót szednek. Gyökere és herbája egyaránt vizelethajtó, segít a vesekő megelőzésében, míg a petrezselyemzöldjének fogyasztása ínyvérzés és fogínysorvadás esetén lehet hatásos. Nagy mennyiségű fogyasztása nem ajánlott várandós nőknek, mint általában az illóolaj tartamú, erősen csípős és a hashajtó hatású gyógy- és fűszernövények. Hagyományos konyhai felhasználása azonban nem okoz semmilyen problémát. Ha valaki megfázott, akkor viszont érdemes petrezselyemzöldet rágnia, hiszen nem csupán a fokhagyma szagát tudjuk elvenni, hanem tisztítja a légutakat is. Levelét illóolajtartalma miatt nem csak az élelmiszeripar, hanem a gyógyszeripar is használja, illetve kozmetikumok elkészítéséhez is felhasználják.

Néhány jó tanács:
Fontos tudni, hogy főzés közben a petrezselyem aromáját és vitamintartalmát egyaránt elveszti, ezért érdemes csak a főzés végén az ételekhez adni. A magyar konyha egyik legismertebb és legnépszerűbb ételízesítőjét levesekhez, húsokhoz, köretekhez és tojásételekhez is használhatjuk. Íze és zamata miatt szinte bármelyik zöldséghez jól passzol. Ha a friss zöldjét alufóliába csomagoljuk és lefagyasztjuk, friss marad. A gyökerét például pincében tarthatjuk el, de erre inkább a kései fajtái alkalmasak. Tisztítókúráknál a zöldségkeverékek és frissen préselt zöldséglevek szinte kihagyhatatlan összetevője. Teát is készíthetünk petrezselyem felhasználásával, ilyenkor a gyökerét finomra kell aprítani, majd mintegy két grammnyit másfél deciliter forrásban lévő vízzel kell leönteni. Tíz-tizenöt percig kell áztatni, majd leszűrni, s naponta két-három ilyen főzetet érdemes fogyasztani belőle étkezés előtt, ezzel könnyítve az emésztést. E célból leveléből is készíthetünk teát.Tápértéktartalom:
fehérje (g): 3, szénhidrát (g): 6,3, zsír (g): 0,8, energia (kJ): 40, energia (kcal): 150

Vitaminok:
B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), B5-vitamin (pantoténsav), B6-vitamin (piridoxin), B9-vitamin (inozit), C-vitamin (aszkorbinsav)

Nyomelemek:
Cink (Zn), Foszfor (P), Kalcium (Ca), Kálium (K), Magnézium (Mg), Vas (Fe)
2023 Vitaricum Kft. - Minden jog fenntartva | Adatvédelmi tájékoztató