Burgonya
Burgonya

Származása, elterjedése:
Egyes kutatások szerint mintegy hétezer éve termesztik ezt a dél-amerikai Peru és Chile hegyvidékén őshonos növényt, mely Európában az 1500-as évek közepén jelent meg. A burgonya elterjedése a 16-17. századra tehető, akkor spanyol és portugál kereskedők jóvoltából vált ismertté egyre több helyen, így például Ázsiában és Afrikában. A 18. századtól Ausztráliában is termesztik, oda az angolok vitték. A krumpli a Kanári-szigeteken is viszonylag hamar megjelent, már egy 1597-es feljegyzésben is említik. Magyarországon csak a 18. végén kezdték tömegesen termeszteni, miután II. József adókedvezménnyel is támogatta ezt. Érdekesség, hogy az ősi burgonyafajták sok mindenben különböznek a maiaktól, például főzés vagy sütés után is kesernyés ízűek voltak.

Beltartalmi értékei:
A burgonya energia- valamint szénhidráttartalma magas a legtöbb zöldséghez viszonyítva, de például hiába gazdag ásványokban, szervezetünk csak keveset tud hasznosítani ebből. Jó tipp, hogyha héjában főzzük meg, több ásványi anyag marad benne. Magas a káliumtartalma a burgonyának, hiszen 100 grammban 340 milligrammnyit találunk, aminek fontos szerep jut a sejtek anyagcseréjében, s részt vesz az ideg- és izomműködésben is. Tápláló fitovegyületeket is tartalmaz a burgonya, illetve egyes különleges fajtákban kimondottan nagy mennyiségben mutattak ki antioxidánsokat. Köztudottan tartalmaz szerves keményítőt, mely a gennyes sebekre kiváló szer, míg ha kicentrifugázzuk a burgonyát, akkor a nyers keményítő az emésztőszervek gyulladásos megbetegedéseire hatásos gyógyír. Rovarcsípés okozta fájdalmat is csillapíthatunk a friss burgonya levével, de borogatás is készíthető pépes krumpliból.

Néhány jó tanács:
Érdemes tudni, hogy a megtisztított nyers burgonyát nem lehet lefagyasztani, az íze ugyanis teljesen megváltozik, miután kiengedjük. A legtöbb vitamint közvetlenül a héja közelében tartalmazza, ezért javasolt héjában megfőzni, s utána is óvatosan pucolni. Ha mégis meghámozva főzzük, érdemes a főzőlét is felhasználni, sőt akkor is kevesebb tápanyagot veszt, ha pároljuk. Sokan vízben tárolják a megpucolt burgonyát feldolgozás előtt, hogy ne barnuljon be, de eközben veszít káliumtartalmából, ezért javasolt csak közvetlenül főzés előtt megtisztítani. Azt is jó tudni, hogy a félig megfőtt burgonyát hiába tesszük fel újra főni, sosem fog megpuhulni. A savas környezet is gátolja, hogy megpuhuljon a burgonya, így ecetet, citromlevet, netán kefirt csak a megfőtt krumplihoz érdemes adni.

 Tápértéktartalom:
phe (mg): 100, fehérje (g): 2, szénhidrát (g): 15,4, zsír (g): 0,1, energia (kJ): 294, energia (kcal): 70

Vitaminok:
B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), B3 (niacin), B6-vitamin (piridoxin), C-vitamin (aszkorbinsav)

Nyomelemek:
Foszfor (P), Kalcium (Ca), Kálium (K), Magnézium (Mg), Nátrium (Na), Vas (Fe)
2023 Vitaricum Kft. - Minden jog fenntartva | Adatvédelmi tájékoztató