Póréhagyma
Póréhagyma Származása, elterjedése:
A póréhagyma valószínűleg a Földközi-tenger környékéről, illetve Ázsiából származik, de a fokhagymával és a vöröshagymával közeli rokonságban lévő növény pontos eredete nem ismert. Ősidők óta termesztik, már Mezopotámiában is kedvelt volt, de használták Egyiptomban, sőt a görögök és a rómaiak is ismerték, leginkább salátákhoz használták. A póréhagyma ősi fajtája vadnövényként a Földközi-tenger menti országokban ma is fellelhető. A növény a rómaiak jóvoltából jutott el a Brit-szigetekre, Wales egyik jelképévé is vált a középkorban egy győztes csata jóvoltából, amikor e növényt tűzték kapujuk mellé, hogy felismerjék egymást. Számtalan fajtáját termesztik, melyek alakjukban és színükben különböznek egymástól, de ízük közel azonos. A hosszabb, vékonyabb szárú póréhagyma jellemzően tavaszi fajta, míg a sötétebb színű és vastagabb télállóak.

Beltartalmi értékei:
A póréhagyma B6- és C-vitamint, valamint folsavat tartalmaz, míg az ásványi anyagok közül vasból, magnéziumból, káliumból és foszforból találunk benne nagyobb mennyiséget. Jellegzetes illatát a kénes összetevőknek köszönheti, akárcsak a többi hagymaféle, a póréhagymában is megtalálható az antibakteriális hatású kénvegyület, az allicin. Energiatartalma alacsony, 100 gramm mindössze 38 kalóriát (160kJ) tartalmaz, így bátran fogyaszthatják diétázók is ezt a magas rosttartalmú növényt. Gyógyító hatása régóta közismert, már a görögök és az egyiptomiak is alkalmazták köhögéscsillapítónak, tovább vízhajtó hatását is ismerték. Rosttartalma és az allicin serkenti a bélmozgásokat, prebiotikumként pedig a jótékony baktériumok szaporodását is elősegíti. Az erek falát a póréhagyma ruténtartalma erősíti, s akárcsak a fokhagyma, a vérnyomást és a koleszterinszintet egyaránt csökkenti.

Néhány jó tanács:
Vásárlásnál csak olyan növényt válasszunk, melynek a levelei szép, erőteljes zöld színűek. Érdemes tudni azt is, hogy a vastagabb szárúak is épp oly zsengék, mint a vékonyabbak. Ha vásárlás után nem használjuk fel egyből, akkor hűtőszekrényben négy-öt napig tárolhatjuk, míg megfőzve két napig áll el hűtve. Akár le is fagyaszthatjuk, de előtte blansírozni kell. A gyökere és szára is felhasználható a póréhagymának, nyersen is megehetjük, salátákhoz is kiváló, de párolva, csőben sütve, főzelékekbe, ragukhoz és krémlevesekhez egyaránt ideális. Jó tipp, hogy hogy zöld leveleit ki is száríthatjuk, s így fűszerezésre is használható.
2022 Vitaricum Kft. - Minden jog fenntartva | Adatvédelmi tájékoztató