TV paprika
TV paprika Származása, elterjedése:
A trópusi Dél-Amerikából származó paprikának öt fő faja és több ezer alfaja ismert, ezek egyike a TV, vagyis tölteni való paprika. Fogyaszthatjuk nyersen vagy főzve, spe­ciális ételek, így például a lecsó vagy a töltött paprika alapanyagaként. Nyersen egy-két hétig eltartható, ám feldolgozva vagy lefagyasztva sokáig megőrzi értékeit.

A TV paprika megnevezés több paprikafajtát takar, például a hungarikumnak számító Cecei vagy a fehérözön paprikát nevezik lecsópaprikának, illetve magyar- netán fehérpaprikának. A szerb eredetű, de egyesek szerint a törököktől származó töltött paprika az egyik legkedveltebb, s legelterjedtebb étel, amit egyszerűen nem lehet, sőt nem is érdemes kis tételben főzni. Hidegen és melegen egyaránt remek fogás, számtalan receptje létezik. Igazi nyári ételként tartjuk számon, hiszen a paradicsom és a TV paprika is akkor érik.

Beltartalmi értékei:
Számtalan paprikafajta létezik, mindegyik magas C-vitamim, kalcium, foszfor, kálium és Béta-karotin tartalmú, ezen felül bioflavonoidokban és provitaminokban gazdag. Erős fajtái kapszaicint tartalmaznak, ez az 1876-ban izolált hatóanyag határozza meg csípősségét. Lehet sárga, piros, zöld, barnáslila, színezőanyagai az úgynevezett karotinoidok, vagyis a béta karotin, a kapszantin és a kapszorubin. Közismert, hogy a C-vitamint – amiből 100 milligrammot is tartalmazhat 100 grammnyi paprika, míg egyes fajtái 300 milligrammot is – Szent-Györgyi Albert izolálta a paprikából, amiért Nobel-díjjal tüntették ki.
2022 Vitaricum Kft. - Minden jog fenntartva | Adatvédelmi tájékoztató