Zeller
Zeller Származása, elterjedése:
Dél-Európából származik a zeller, a nemesítések révén három változata terjedt el, hazánkban a gumós változata a legismertebb. Az ókori görögök és rómaiak egyaránt kedvelték, gyógyító hatása miatt fogyasztották elsősorban, hiszen vízhajó hatású és az idegrendszert is stimulálja. Magyarországon a reneszánsz idején jelent meg, s terjedt el, míg másutt a halványított és a metélő is népszerű. A gumós zeller nemesítésében a németek jártak élen, nekik köszönhetjük, hogy a 19. századtól általánosan elterjedt konyakerti növénnyé vált, s már nem csupán ízesítésére használták fel. A metélő zellert fűszerként, míg a gumós és halványító zellert zöldségként használjuk.


Beltartalmi értékei:
A gumós zeller ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, s ezt a magas rosttartalmú zöldséget fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen 100 gramm mindössze 18 kalóriát tartalmaz. Nagy mennyiségben találunk benne foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot, míg a nyomelemek közül molibdénben, szelénben és krómban gazdag. A gumós zellernek elenyésző a C-vitamintartalma, de a halványított és a metélő zellerből 100 gramm 25-45 milligrammot is tartalmaz. A halványított zeller B1- és B2-vitaminban gazdag, míg a másik két fajtától igencsak eltérő metélő zeller leveleiben ásványi sókat és éterikus olajakat találunk nagyobb mennyiségben. A zeller fokozza a veseműködést, így igen erős vízhajtó hatása van, míg rosttartalma a bélműködést serkenti. További előnye, hogy hozzájárul a vér sav-lúg egyensúlyának helyreállításához.


Néhány jó tanács:
Vásárláskor arra ügyeljünk, hogy a zellergumó ne kongjon, ha megkopogtatjuk. Viszonylag sokáig, akár egy hétig is tárolható hűtőszekrényben. A halványított zeller azonban nedves konyharuhával lefedve is csak három napig áll el hűtőben. Ha ez utóbbit vásárolunk, akkor a külső leveleit vizsgáljuk meg alaposan, ha nedvdúsak és húsosak, akkor friss a termék. A halványított zellert nyersen érdemes fogyasztani, míg a gumósból akár krémlevest is készíthetünk a sült és párolt finomságokon kívül. Ha nem szeretnénk, hogy a lereszelt zellergumó megfeketedjen az oxigén hatására, akkor egy kis citromlével kell lelocsolni. Saláták, levesek és szószok kiváló alapanyaga, de akár ki is süthetjük olajban. A hasábra vágott zellert mindössze három percig kell sütni fritőzben, majd alaposan le kell csepegtetni. Tálalás előtt közvetlenül érdemes ismét forró olajba tenni. A gumó lehámozott hájét sem kell kidobnunk, ha kiszárítjuk, akkor zellersó készítéséhez is felhasználhatjuk, ami kiváló lehet például húsételek ízesítéséhez. Egy maréknyi héjhoz ugyanannyi nagy szemű tengeri sót kell adni, és össze kell turmixolni.

Tápértéktartalom:
fehérje (g): 0,7, szénhidrát (g): 3, zsír (g): 0,2, energia (kJ): 18, energia (kcal): 60

Vitaminok:
B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), C-vitamin (aszkorbinsav)
2024 Vitaricum Kft. - Minden jog fenntartva | Adatvédelmi tájékoztató