Karfiol
Karfiol A Közel-Keletről származó karfiolt már a görögök és a rómaiak körében is közkedvelt volt. Később szinte teljesen elfeledkeztek róla, és csak a 16. században jelnet meg újra, ekkor genovai tengerészek hozták kelet felől újdonságként. XIV. Lajos, vagyis a Napkirály kertésze Ciprusról hozatta Franciaországba, de magját nem sikerült csak a 17. század végétől termeszteni. A káposztafélék közül származó növény hajtásain lévő húsosan megvastagodott virágzatát, a félgömb alakú úgynevezett rózsát képző részét fogyasztjuk. Termesztési idő szerint több fajtáját különböztethetjük meg, tenyészideje rövid, így elő- vagy utónövényként is termesztik sok helyen. Virága fehér színű, enyhe bézs árnyalattal. A káposztafélék királynőjeként is emlegetett karfiol az egyik legfiatalabb zöldségnövényünk, fogyasztása Magyarországon csak a századforduló után terjedt el.
 
Beltartalmi értékei:
Mérsékelt energiatartalmú a karfiol, ásványi anyagokban és vitaminokban viszont gazdag. Napi C-vitamin szükségletünket szinte teljes mértékben fedezhetjük, ha elfogyasztunk 20 dekányi főtt karfiolt. Magas rosttartalma jótékonyan hat a bélműködésre, viszont a többi káposztaféléhez hasonlatosan kénvegyületet tartalmaz, és a főzés során kibocsátott fenol és kénhidrogén felfúvódást okozhat az arra érzékenyeknél. Azok, akik emésztőrendszeri megbetegedésekben szenvednek, inkább kerüljék el a karfiol fogyasztását puffasztó hatása miatt. Érdemes a blansírozásra is odafigyelni, így csökkenthetjük a főzési időt, ami hozzájárul ahhoz, hogy több tápanyag maradjon a karfiolban. A rostoknak és a benne C-vitaminnak köszönhetően gátolja a daganatok kialakulását, így érdemes beillesztetünk a táplálkozásunkba.
 
Néhány jó tanács:
Vásárlásnál érdemes arra figyelni, hogy a karfiol rózsája szép fehér, szabályos és kemény legyen. A frissességet jelzi ezen felül a karfiol fejét körbevevő levelek állapota is, ezt is érdemes szemügyre venni. Hűtve is csak néhány napig tartható el, ezért is kell különösen körültekintően vásárolnunk. Kiválóan fagyasztható zöldség, három percig sós vízben kell megforgatni, s a blansírozást követően alaposan le kell csepegtetni. Nemcsak levelesek kiváló adaléka, krémleves is készíthető belőle, de salátákhoz is felhasználhatjuk, s kiváló köretként is. Meleg, illetve a fény hatására könnyen elszíneződhet a karfiol, míg lúgos közegben megsárgulhat. Ha azt szeretnénk, hogy szép fehér maradjon, akkor a karfiol főzővizébe például savas hatású citromlevet érdemes csepegtetni.


Tápértéktartalom:
phe (mg): 77, fehérje (g): 2,5, szénhidrát (g): 2,5, zsír (g): 0,3, energia (kJ): 92, energia (kcal): 22

Vitaminok:
B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), B5-vitamin (pantoténsav), B6-vitamin (piridoxin), B9-vitamin (inozit), C-vitamin (aszkorbinsav)

Nyomelemek:
Cink (Zn), Foszfor (P), Kalcium (Ca), Kálium (K), Mangán (Mn), Vas (Fe)
2023 Vitaricum Kft. - Minden jog fenntartva | Adatvédelmi tájékoztató