Kínakel
Kínakel Származása, elterjedése:
Kínában és Japánban már a 3. században termesztették a kínai kelt. A Kelet-Ázsia mediterrán vidékeiről származó zöldség Európában csak a 19. században jelent meg, elterjedése viszont a 20. század második felére tehető kontinensünkön. Először Franciaországot hódította meg, majd Ausztriában és Svájcban is megjelent az 1950-es években. Alakja miatt hosszú kelnek is nevezik, s érdemes tudni róla, hogy a fehérjetartalma háromszorosa a fejes káposztáénak. Felhasználása sokrétű, hiszen salátákhoz is kiváló, de főzelékekhez és rakott ételekhez is passzol. Jó tulajdonságai közé tartozik, hogy jól tűri a meleget és a hűvösebb időt egyaránt, legnagyobb mennyiségben szeptemberben takarítják be. Az íze a fejes káposztáéra emlékeztet, de nem annyira karakteres.

Beltartalmi értékei:
A kínai kelnek magas a C-vitamintartalma, ezen felül aminosavakban, ásványi sókban, folsavban, illetve béta karotinban is gazdag. Élelmi rosttartalma is magas, tisztítja az emésztőrendszert, valamint az emésztést is serkenti. Rendkívül egészséges zöldség, és nincs puffasztó hatása sem, ezen felül könnyen emészthető. A fogyókúrázók étrendjében is előkelő helyet foglalhat el, hiszen alacsony kalóriatartalmú, sőt már 8-10 hónapos csecsemőknek is adható.

Néhány jó tanács:
Hosszú ideig eltartható zöldség a kínai kel, ellentétben a fejes salátával, akár hetekig is ropogós, friss marad. Fontos tudni, hogy nem lehet lefagyasztani. Vásárlásnál a tömött, kemény tapintású fejeket keressük, melyeknek élénk a színe. Ügyelni kell arra, hogy a külső levelei is ropogósak legyenek, ez jól jelzi frissességét. Amennyiben megvásárlása után nem használjuk fel egyből, akkor ne mossuk meg, így tovább eláll. Koreában savanyítani is szokták a kínai kelt, míg hazánkban leginkább salátákat készítenek belőle. Sokféleképpen ízesíthető, a zöldfűszerektől egészen a pirospaprikáig minden illik hozzá. Rakott ételek is készíthetőek kínai kelből, sőt akár levesekhez is felhasználható.

Tápértéktartalom:
phe (mg): 47, fehérje (g): 1,2, szénhidrát (g): 1,3, zsír (g): 0,3, energia (kJ): 53, energia (kcal): 13

Vitaminok:
C-vitamin (aszkorbinsav)

Nyomelemek:
Béta-karotin
2023 Vitaricum Kft. - Minden jog fenntartva | Adatvédelmi tájékoztató