Csemegehagyma
Csemegehagyma A zöldhagyma nem más, mint a frissen szedett vöröshagyma, amelynek még nem alakult ki a megvastagodott feje. A vöröshagymát hajtatják annak érdekében, hogy minél magasabb legyen az igazán élvezetes, zsenge fehér része a zöldhagymának. Az első friss, tavaszi zöldségek közé tartozik, már tél végén, illetve kora tavasszal találkozhatunk vele a piacokon, boltokban. Íze édeskés, kellemes, kevésbé csípős, mint a vöröshagyma. A zöldhagyma sokak által kedvelt, ízletes csemege, amely a tavaszi időszakban fontos vitaminforrás is. A zöldhagyma C-vitamin tartalma rendkívül magas. Az íze kellemes, édeskés, az átlagos hagymával ellentétben nem csípős. Fogyaszthatjuk nyersen vagy főve, salátákba, levesekbe, és minden esetben helyettesíthetjük vele a vöröshagymát a főzés, sütés során.


Gyógyhatásai:
A hagyma rákmegelőző hatása közismert, mert a vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését. Mindezen túl hatékony megfázások esetén, jó vizelethajtó, légút tisztító, vízhajtó, alkalmazzák még szív- és érrendszeri megbetegedések esetében is.
A hagymában található allicin és egyéb kéntartalmú vegyületek már aprításkor kifejtik a nyálkahártyákon antibakteriális hatásukat. Mivel ezek az anyagok nehezen bomlanak le, az egész szervezetben hatnak, még a húgyutakban is kifejtik is kifejtik gyulladáscsökkentő és gyógyító hatásukat. A hagyma illóolajai csökkentik a magas vérnyomást, valamint a koleszterinszintet. A vénákra is jótékony hatást gyakorol, segít az aranyérnél.Sok folsavat tartalmaz, ami sejtmegújító hatása révén hozzájárulfiatalságunk megőrzéséhez. C-vitamin tartalma immunerősítő, vastartalma fokozza a vérképzést, ez a hatása kimagasló más zöldségekhez képest. Cinktartalma is hozzájárul egészségünk megőrzéséhez! 
2023 Vitaricum Kft. - Minden jog fenntartva | Adatvédelmi tájékoztató