Torma
Torma Származása, elterjedése:
A torma a káposztafélék családjába tartozik, a mustár közvetlen rokona. Kelet-Európából származik, elődjét már 3000 éve a görögök is ismerték, a 13-14. századtól pedig már Németországban is említik feljegyzések. A honfoglaló magyarok is ismerték ezt az intenzív illatú növényt, mely jellegzetességét illóolajtartalmának köszönheti. Ez az évelő lágyszárú növény jól tűri a hideget, gyökerét egész évben lehet gyűjteni. Érdekesség, hogy régen kizárólag gyógynövényként termesztették, nem használt ízesítésre.


Beltartalmi értékei:
A tormát a C-vitamin felfedezése előtt a skorbut gyógyítására is használták, ami nem véletlen, hiszen 100 grammnyi 302 milligramm C-vitamint tartalmaz, de a káliumtartalma is magas. Ez utóbbi anyag a veseműködést serkenti. Fő hatóanyaga a nyálkahártya vérellátását is fokozó mustárolaj, de glikozidokat is tartalmaz, ennek köszönheti antibakteriális hatását. Már bizonyított, hogy a frissen lereszelt torma vírus- és baktériumölő hatása tizenkét órán keresztül tart. Csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, míg légcsőhurut esetén mézzel keverve érdemes fogyasztani. A reszelt torma fogyasztását vese, illetve húgyúti fertőzések esetén is javasolják.


Néhány jó tanács:
A torma kiváló köretként vagy frissen reszelve, de ecetesen, sőt mártásként is felhasználható. Magyarországon leginkább a húsvéti sonka és főt húsok mellől nem hiányozhat. Jó tanács, aki a torma illatát nem viseli el, majonézzel vagy tejszínnel keverje el. Aki pedig az erősségét nem bírja, tegye a frissen reszelt tormát pár percre sütőbe, vagy ecetes cukros vízbe. Vesebetegeknek és várandósoknak nem ajánlott, hogy nagy mennyiségben fogyasszák. A nyálkahártyát is irritálhatja a sok torma, és arra is ügyelni kell, hogy a frissen reszelve ne kerüljön a szembe. Érdemes tudni, hogy ha lereszeljük, gyorsan megbarnul, ezért azonnali feldolgozása ajánlott.


Vitaminok:
C-vitamin (aszkorbinsav)

Nyomelemek:
Cink (Zn), Kalcium (Ca), Kálium (K), Magnézium (Mg), Nátrium (Na), Réz (Cu)
2022 Vitaricum Kft. - Minden jog fenntartva | Adatvédelmi tájékoztató