Fehérhagyma
Fehérhagyma Származása, elterjedése:
A hagyma, és így a fehérhagyma is világpolgár. A vöröshagyma fehér rokona, de annál kevésbé ríkat meg. Íze és illata valamivel visszafogottabb, ezért hamburgerbe is szeleteljük, innen kapta a hamburgerhagyma becenevet. Közép-Európában sok esetben sült hagymakarika készül belőle, az amerikaiak és a mexikóiak hagymaporrá szárítják és zúzzák, míg Indiában mártások alapja. Eredetileg Ázsiából került Észak-Afrikába, az akkor még ókori Egyiptom területére a hagyma. Ott nagyon megbecsült növény volt, Rómába kerülvén azonban leértékelődött, a pórnép fűszere lett. Magyarországon a 17. század óta eszünk hagymát.

Beltartalmi értékei:
A fehérhagyma átmenetnek tekinthető a vörös- és a lilahagyma között. Mérete, formája viszont azonos velük. Abban is azonosak, hogy szívbarát, mert csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, megakadályozza az agyvérzés és a trombózis kialakulását, de gátolja a rákos sejtek növekedését is. A fehérhagyma is gyógyítja a megfázást, mert fertőtlenít és erősíti az immunrendszert. Ugyanezért hatékony gyomor- és bélbántalmak esetén, antibakteriális és gombaellenes hatását bevetve. Vizelethajtó is. Igazi boszorkánynövény.

Néhány jó tanács:
A fehérhagyma nem tárolható olyan sokáig, mint a vöröshagyma. De száraz, hűvös helyen hónapokig vár a sorára. Arra kell ügyelnünk csak, hogy időnként átnézzük hagyma-tartalékainkat, mert ahogy a vöröshagyma vagy a lilahagyma, úgy a fehérjagyma is megbüdösödhet, és ha csak egy is közűlük, az is megfertőzheti a többieket. Mivel a fehérhagyma illóolajtartalma alacsonyabb a vöröshagymáénál, nem is könnyezteti meg annyira a szakácsokat. Ha pedig felvágás előtt 10 percre mélyhűtőbe tesszük, szinte könnymentesen hagymázhatunk, mert hidegen lassabban zajlanak le a kémiai folyamatok. Akárcsak a vöröshagyma, fehér rokona is remek fűszere a krémes állagú ételeknek. Nyersen hamar megkeseredhet, ezért érdemes ecettel vagy citromlével tartósítani. Melegítéssel, főzéssel viszont a fehérhagyma még édesebb, aromásabb lesz, így kiváló alapanyaga a hagymalevesnek is.

Tápértéktartalom:
phe (mg): 35, fehérje (g): 1,3, szénhidrát (g): 5,8, zsír (g): 0,3, energia (kJ): 126, energia (kcal): 30

Vitaminok:
B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), B3 (niacin), B6-vitamin (piridoxin), B9-vitamin (inozit), B12-vitamin (ciankobolamin), E-vitamin (tokoferol), K-vitamin (fillokinon), C-vitamin (aszkorbinsav)

Nyomelemek:
Cink (Zn), Foszfor (P), Kalcium (Ca), Kálium (K), Magnézium (Mg), Nátrium (Na), Vas (Fe)
2022 Vitaricum Kft. - Minden jog fenntartva | Adatvédelmi tájékoztató