Jégcsapretek
Jégcsapretek

A fehér színű, hosszúkás jégcsapretek szinte egész évben kapható. Magas az A-, B- és C-vitamintartalma, továbbá kalciumot, vasat és foszfort is tartalmaz. Íze enyhén édeskés, kevésbé csípős, mint a hónapos retek, ha pedig megfőzzük, édes aromája erőteljesebb lesz, míg a csípőssége elillan. Gombaölő és antibakteriális hatása is van, ezért megfázás esetén is javasolt fogyasztása. Vásárlásnál a kemény és fényes darabokat érdemes választani, ha barnás foltot látunk rajta, az többnyire ütődés következménye. Fagyásra utalhat viszont, ha ezeknél az elszíneződéseknél puha.

Származása, elterjedése:
A keresztesvirágzatúak családjába tartozó retek a feltételezések szerint a Távol-Keletről származik, megvastagodott, ropogós, gyökérszerű szárgumóját fogyasztjuk. A középkorban terjedt el, Kínából Marco Polo hozta magával, Európán belül a bajoroknál a legelterjedtebb. Csípős íze és illata azért emlékeztet a hagymára, mert a retekben található illóolaj a hagymákban találhatóval rokon. A piros, a fehér és a fekete héjú retek a legelterjedtebb, a hónapos retek pedig a legkeresettebb termék, hiszen a hosszú téli hónapokat követően az egyik legkorábban megjelenő zöldségünk. A hónapos reteknél nagyobb a gumója a nyári reteknek, amely tovább is tárolható.

 

Beltartalmi értékei:
Elsősorban C-vitaminforrás a retek, de jelentősebb még kalcium, magnézium, kálium, foszfor és niacint tartalma is. A leveleit is érdemes fogyasztani, hiszen vasat, karotint és folsavat mutattak ki bennük. A retekben kéntartalmú mustárolaj-glikozidokat, a raphanol és raphanin nevű illóolajokat is megtalálhatjuk, ennek köszönheti csípős ízét. Ezek az illóolajok azonban nem csupán az ízét adják a reteknek, gyógyhatásának nagy része is ezen anyagokhoz köthető. A fekete retek gyógynövényként is ismert, ám a többi fajtáját nem vizsgálták ebből a szempontból. Jótékony hatása, hogy serkenti az epetermelést, mely révén elősegíti és szabályozza az emésztést, segít az epe betegségeinek megelőzésében, így például az epekő kialakulását gátolja. Részben kéntartalmú vegyületei és illóolajtartalma miatt a népi mondás szerint a retek reggel méreg. Ez természetesen nem igaz, de az arra érzékenyeknek nem javasolt, hogy reggel, éhgyomorra fogyasszák, mivel a benn lévő emésztést segítő anyagok a gyomornyálkahártyát irritálhatják. A népgyógyászat a fekete retekből készített szirup fogyasztását felső légúti megbetegedések esetén javasolja, ugyanis enyhíti a köhögést. Fontos információ, hogy gyomorhurut, gyomorfekély, epekő, továbbá az epeutak elzáródása esetén nem ajánlatos a retekfélék fogyasztása.


Néhány jó tanács:
Kiváló alapanyag salátákhoz is a retek, ha a felszeletelt darabokat besózzuk, majd állni hagyjuk tíz percig, akkor a benne lévő olajok egy része távozik, s így csípőssége is csökken. Párolni is lehet, de csak rövid ideig, különben nem marad ropogós. Húslevesbe akár a zöldségek mellé is főzhetjük, míg a fekete retekből szirupot is készíthetünk, ami kiváló köhögéscsillapító. A gumót meg kell mosni, kettévágni, majd a közepébe egy lukat kell fúrni, amibe mézet kell önteni. Néhány óra elteltével a méz elkeveredik a retek levével, így készíthető el a retekszirup.Tápértéktartalom:
phe (mg): 39, fehérje (g): 1,1, szénhidrát (g): 1,9, zsír (g): 0,2, energia (kJ): 54, energia (kcal): 13

Vitaminok:
B3 (niacin), C-vitamin (aszkorbinsav)

Nyomelemek:
Foszfor (P), Kalcium (Ca), Kálium (K)
2022 Vitaricum Kft. - Minden jog fenntartva | Adatvédelmi tájékoztató