Főzőtök
Főzőtök Származása, elterjedése:
A közönséges vagy étkezési tök (Cucurbita pepo) a Cucurbitaceae családba tartozik, amely mintegy 114 nemzetséget és 500 fajt foglal magában. Ezek között szerepelnek egylaki és kétlaki növények, lágy- és fásszárúak egyaránt. Egyes feltételezések szerint a tök őshazája India és Kína lehetett, onnan jutott el Európába. Magyarországon dinkának, főzőtöknek, sőt úri töknek is nevezik. Kimondottan fénykedvelő, az árnyékot nem szereti és az alacsony hőmérsékletet sem tűri jól, jellemzője, hogy szára több méterre is elfut a talajon. Termése megérve halványsárga színű, igazán sokoldalú kultúrnövényünk, amelyet étkezési célra, takarmánynak és olajáért egyaránt termesztik.

Beltartalmi értékei:
A főzőtök levében szerves nátrium és só található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani. A cukorbetegségben szenvedőknek ajánlott a nyers tök fogyasztása, mivel a só és a nátrium a vérbe felszívódik, és ezzel egy időben csökken a vér cukortartalma. A főzőtök fiziológiás értékei elmaradnak a többi zöldségfajétól, mivel fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalma csekély, ugyanúgy, mint vitamintartalma, viszont fontos értéke a kiváló rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalma. A termésében található magvak gazdagok fehérjében és esszenciális zsírsavakban, továbbá található bennük még fitoszterol, E-vitamin, szelén, mangán, réz és cink is.

Néhány jó tanács:
Igen változatos felhasználhatóságának köszönheti az étkezési tök népszerűségét. Vásárláskor bizonyosodjunk meg arról, hogy zsenge tököt vásárolunk, nem pedig "kőkemény" héjút, ez utóbbi esetben meggyűlhet a bajunk a megpucolásával, sőt még az elkészítésével is. A legjobba, ha a szárát ellenőrizzük, ha az friss, akkor nyugodtan megvehetjük. A magyar konyha leginkább főzeléket és levest készít a tökből, de mártások alapanyagaként is felhasználható. Akár ki is ránthatjuk, mint a patiszont, illetve tölteni is lehet, amire a gyenge tök a legjobb.


Tápértéktartalom:
phe (mg): 29, fehérje (g): 1,2, szénhidrát (g): 3,84, zsír (g): 0,2, energia (kJ): 102, energia (kcal): 18

Vitaminok:
B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), C-vitamin (aszkorbinsav)

Nyomelemek:
Nátrium (Na), Béta-karotin
2022 Vitaricum Kft. - Minden jog fenntartva | Adatvédelmi tájékoztató