BEJELENTKEZÉS
Csicsóka / Földi alma

Származása, eredete :
A csicsóka a napraforgók családjába tartozó gumós évelő, gyógynövény. Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába. Magyarország természeti adottságai miatt régi tradíciója van hazánkban. Mi “nemes egyszerűséggel” a jövő élelmiszerének hívjuk. Jelenleg több mint 50 fajtát jegyeznek.
Beltartalmi értékei:
A csicsóka (és a csicsókából készült termékek) fontos táplálkozási alapanyagok lehetnek. A csicsóka íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Enzimjeivel nagyban elősegíti az emésztést.
Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványi anyag, valamint béta-karotin-, B1-, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavak: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne.
Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványi anyag, valamint béta-karotin-, B1-, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavak: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne.
Vitaminok:
B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), C-vitamin (aszkorbinsav),niacin.
B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), C-vitamin (aszkorbinsav),niacin.
Nyomelemek:
Kálium (K), Kalcium (Ca), Magnézium (Mg), Foszfor (P), Cink (Zn) ásványi anyag, valamint béta-karotin.
Inulin
Az inulin nem azonos az inzulinnal, amire a cukorbetegeknek szükségük van. Az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. A csicsókában található szénhidrátot, ami nem keményítőként, hanem inulinként van jelen, biztonságosan tudjuk hasznosítani, mert támogatja a lép, a máj és a hasnyálmirigy munkáját oly módon, hogy megfelelő szintre tudja hozni a vércukrot.
Az inulin élettani hatásai
• természetes cukorpótló, nem növeli a vércukorszintet és lebontásához nem szükséges inzulin
• szabályozza a cukoranyagcserét
• segíti a zsírok lebontását és az ásványi anyagok hatékonyabb felszívódását
• javítja az emésztőrendszer működését
• szerepet játszhat a vastagbélrák megelőzésében
• előnyösen befolyásolja a bél PH-értékét
• jótékony hatású lehet hüvelygyulladás, candida, mellrák, élelmiszer-allergia, és a szív- és érrendszeri betegségek esetén.
• természetes cukorpótló, nem növeli a vércukorszintet és lebontásához nem szükséges inzulin
• szabályozza a cukoranyagcserét
• segíti a zsírok lebontását és az ásványi anyagok hatékonyabb felszívódását
• javítja az emésztőrendszer működését
• szerepet játszhat a vastagbélrák megelőzésében
• előnyösen befolyásolja a bél PH-értékét
• jótékony hatású lehet hüvelygyulladás, candida, mellrák, élelmiszer-allergia, és a szív- és érrendszeri betegségek esetén.
Kiknek ajánlott a csicsóka termékek fogyasztása?
• antibiotikumos kezelések esetén
• gyomor és bélproblémák esetén
• szív- és érrendszeri betegség esetén
• antibiotikumos kezelések esetén
• gyomor és bélproblémák esetén
• szív- és érrendszeri betegség esetén
• élelmiszer-allergiák esetében
• cukorbetegeknek
• diétázóknak nagy rosttartalma miatt laktató hatású fogyókúrázóknak
• magas koleszterinszint esetén
• diétázóknak nagy rosttartalma miatt laktató hatású fogyókúrázóknak
• magas koleszterinszint esetén
• aktív sportolóknak
Vitaminok:
B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), C-vitamin (aszkorbinsav)
Nyomelemek:
Cink (Zn), Foszfor (P), Kalcium (Ca), Kálium (K), Magnézium (Mg)