Társadalmi szerepvállalás / Kétszáz gyermek az Ágota Alapítvány nyári táborában
Tizennyolcadik alkalommal rendezi meg nyári táborát az Ágota Alapítvány Szegeden. Az állami gondoskodásban nevelkedő gyermekeket segítő alapítvány táborában az ország teljes területéről kétszáz gyermek vesz részt. A Vitaricum hazai termékekkel támogatja a táborozó gyermekek étkezéseit. Az idei tíznapos táborozás különlegessége, hogy egy teljes napon át a gyerekek – játékos módon – az államigazgatással foglalkoznak.
Az alapítvány elnöke, Kothencz János, a tábor szervezője a megyeszékhely József Attila Általános Iskolájában tartott megnyitón hangsúlyozta: a tábor célja, hogy a gyerekek megérezhessék, hogy ők mindannyian fontosak, elfogadhatóak és szerethetőek, bárki, bármit is mondott eddigi életük folyamán. Hangsúlyozta, hogy a gyerekek táboroztatását sok önkéntes is segíti, akikkel közös céljuk, hogy ez a tíz nap boldog élményekkel gazdagítsa a gyerekeket. Az elnök kijelentette: fontos, hogy minél több veszélyeztetett gyermek kerülhessen családba, tavaly - év végére - több mint ezer, szakellátásban lévő gyerek kerülhetett nevelőszülőkhöz, és jelenleg ötszáz gyermek elhelyezése van folyamatban.
A megnyitóra Szegedre érkezett Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, aki hangsúlyozta: a korábban Soltész Miklós által vezetett államtitkárság az elmúlt négy évben megkezdett munka folytatását tervezi, amelynek egyik fő célja, hogy a gyerekek minél nagyobb része nőhessen fel családokban, ezért is népszerűsíteni kívánják a nevelőszülővé válás lehetőségét.
Dr. Deák Imre, az EMMI nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárság helyettes államtitkára hozzátette: a gyerekek számára nagyon fontosak az ilyen táborok, amelynek megszervezése mögött nagyon komoly munka van.
Dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja megnyitójában kiemelte: egy pályázatnak köszönhetően a gyerekek egy teljes napon át ismerkedhetnek a közigazgatással, amely egyrészt fontos későbbi életük folyamán, másrészt olyan praktikus ismereteket szerezhetnek, mint a fogyasztóvédelem nyújtotta lehetőségek, az egészségmegőrzéssel kapcsolatos információk, vagy olyan gyakorlati tudnivalók, hogy hogyan kell egy önéletrajzot összeállítani. Mindennek köszönhetően felnőtté válva ügyeik intézését sokkal praktikusabban oldhatják majd meg.
Dr. Kiss-Rigó László, a Szeged- Csanádi Egyházmegye püspöke hangsúlyozta: az alapítvány egész évben igyekszik segíteni az állami gondoskodásban részesülő gyerekeket, és rámutatott: a nevelőszülővé válás a teljesebb életet eredményezheti azoknak, akik vállalják ezt a feladatot.
Galéria
2021 Vitaricum Kft. - Minden jog fenntartva | Adatvédelmi tájékoztató