Keszthelyi burgonyafajták / Somogyi kifli

Régi magyar fajta. Mind a mai napig a legkiválóbb minőségű saláta burgonya. Középkorai érésű, sárga héjú és húsú, kifli alakú. „A” főzési típusú, kemény húsú, nem lisztes. Hidegkonyhai készítményekhez, salátákhoz a legjobb, de előfőzve, karikázva és úgy megsütve is nagyon finom. Rövid nyugalmi idejű. Vírusbetegségekre érzékeny, ezért vetőgumóját, mint a nyugati fajtákét legalább 2 évente le kell cserélni.
Gumójellemzők: Kifli alakú, középnagy, sárga héjú és húsú, középmélyen ülő rügyekkel. Szárazanyag-tartalma közepes (17-19 %).
Lombozat: Középmagas szárú, kis méretű,középzöld levélkékkel.
Termesztési és tárolási jellemzők: Közepes termőképességű, termesztése és feldolgozása alakja miatt nehezen gépesíthető. Nyugalmi ideje rövid, ennek ellenére jól tárolható, a tárolási betegségekkel szemben ellenálló. Öntözéses termesztést igényel.
Felhasználási érték: „A” főzési típusú, kemény húsú, kiváló étkezési minőségű, és ízű, elsősorban salátaburgonya, de főzési és sütési minősége is egyedülálló.



