Csicsóka / Földi alma
Csicsóka / Földi alma
Származása, eredete :
A csicsóka a napraforgók családjába tartozó gumós évelő, gyógynövény. Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába. Magyarország természeti adottságai miatt régi tradíciója van hazánkban. Mi “nemes egyszerűséggel” a jövő élelmiszerének hívjuk. Jelenleg több mint 50 fajtát jegyeznek.

Beltartalmi értékei:
A csicsóka (és a csicsókából készült termékek) fontos táplálkozási alapanyagok lehetnek. A csicsóka íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Enzimjeivel nagyban elősegíti az emésztést.
Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványi anyag, valamint béta-karotin-, B1-, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavak: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne.
 
Vitaminok:
B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), C-vitamin (aszkorbinsav),niacin.
 
Nyomelemek:
Kálium (K), Kalcium (Ca), Magnézium (Mg), Foszfor (P), Cink (Zn) ásványi anyag, valamint béta-karotin.
 
Inulin
Az inulin nem azonos az inzulinnal, amire a cukorbetegeknek szükségük van. Az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. A csicsókában található szénhidrátot, ami nem keményítőként, hanem inulinként van jelen, biztonságosan tudjuk hasznosítani, mert támogatja a lép, a máj és a hasnyálmirigy munkáját oly módon, hogy megfelelő szintre tudja hozni a vércukrot. 
 
Az inulin élettani hatásai
• természetes cukorpótló, nem növeli a vércukorszintet és lebontásához nem szükséges inzulin 
• szabályozza a cukoranyagcserét 
• segíti a zsírok lebontását és az ásványi anyagok hatékonyabb felszívódását 
• javítja az emésztőrendszer működését 
• szerepet játszhat a vastagbélrák megelőzésében 
• előnyösen befolyásolja a bél PH-értékét 
• jótékony hatású lehet hüvelygyulladás, candida, mellrák, élelmiszer-allergia, és a szív- és érrendszeri betegségek esetén.
 
Kiknek ajánlott a csicsóka termékek fogyasztása?
• antibiotikumos kezelések esetén 
• gyomor és bélproblémák esetén 
• szív- és érrendszeri betegség esetén
• élelmiszer-allergiák esetében 
• cukorbetegeknek 
• diétázóknak nagy rosttartalma miatt laktató hatású fogyókúrázóknak 
• magas koleszterinszint esetén 
• aktív sportolóknak


Vitaminok:
B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), C-vitamin (aszkorbinsav)

Nyomelemek:
Cink (Zn), Foszfor (P), Kalcium (Ca), Kálium (K), Magnézium (Mg)
2017 Vitaricum Kft. - Minden jog fenntartva