Sütőtök (nagydobosi)
Sütőtök (nagydobosi) A nagydobosi sütőtök az első, államilag elismert, Magyarországon termesztésbe vont sütőtök fajta. Tömege 5-10 kilogramm, külsőleg szürke héjú, vastag, narancssárga húsú, rövid, zömök kocsányú, 6-10 részben cikkelyezett. A fajta termesztésének a virágkora az 1920-as és 30-as évekre tehető, majd az 1936-46 közötti idõszakra. Napjainkban ismét egyre népszerűbb. Ízvilága széles spektrumú: az édestől a parázsig terjed. Húsa kemény, minden tökös étel kiváló alapjául szolgál. Sütésre kifejezetten ajánlott, hiszen igazán finom sült tök a nagydobosi fajtából készíthető.

Származása, elterjedése:
A sütőtök őshazája Dél- és Közép-Amerika, ahol már az inkák, a maják és az aztékok is termesztették. Számos élettani hatását már akkor is, kígyómarást kúráltak vele, valamint szeplő eltüntetésére is használták. Európába Amerika felfedezése után került, s hamar közkedvelt lett, Magyarországon a 16. század óta ismert. A sütőtök a meleget kedveli és nagyon érzékenyen reagál a hőingadozásra, viszont akár öntözés nélkül is termeszthető, nem igényel locsolást. Egy tövön átlagosan 5-6 termésre számíthatunk.

Beltartalmi értékei:
A sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából is kiemelkedő fontosságú, hiszen tartalmaz kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat és foszfort is. Ezeken felül C-vitamin, karotint, biotin, niacin és pantoténsav is található benne, akárcsak A-, illetve B1-, B2- és B6-vitamin. Fogyasztása kiváló gyulladásos betegségek esetén, de megfázást is kezelhetünk a sütőtökkel. Enyhíti az asztmatikus rohamokat, az allergiás köhögést és tüsszögést. A népi gyógyászat béltisztítóként, hashajtóként használja. Serkenti a máj működését, látásjavító hatása is van, valamint a szív- és koszorúér problémák kialakulását is gátolja. A bőrt is szebbé teszi a sütőtök és a pattanások kezelésében is hatásos. Kalóriatartalma alacsony, így fogyókúrázók is bátran ehetik.

Néhány jó tanács:
Vásárláskor a fényes, kemény darabokat válogassuk ki, s ha nem használjuk fel egyből akkor hűvös, sötét helyen több hétig is megőrzi frissességét. Amennyiben felkockázva vásároltuk, akkor viszont néhány napon belül készíteni kell belőle valamilyen finomságot, mert nyálkás réteg jelenik meg rajta, ami jól jelzi a romlását. Nemcsak sütve érdemes fogyasztani, levesnek is kiváló. Ez esetben nagyobb darabokra kell feldarabolni, ki kell kaparni a magházát, majd levágni a héját. A sütőtök kissé édeskés, de viszonylag semleges ízű, ezért számos fűszerrel ízesíthetjük egyéni ízlésünknek megfelelően.

Recept:
Májas gombás sütőtök krémlevest készíthetünk mindössze 35 perc alatt. Négy személyre 70 dekagramm megpucolt és felkockázott sütőtökre van szükség, amit úgy kell feltenni főni, hogy a víz épp ellepje. Két tyúkhúsleveskockát kell hozzáadni, és forrástól számítva 20 percig kell főzni. A sütőtököt 2 deciliter főzőlével és 1 deciliter tejszínnel kell összeturmixolni. Közben 4 kisebb darab csirkemáj mindkét oldalát meg kell pirítani 3 evőkanál olívaolajon, majd megsózni, megborsozni. Ezután 15 dekagramm feldarabolt gombát a megmaradt olajon szintén meg kell pirítani. Amint ez elkészül, tegyük a májat és a gombát a kiszedett levesre.
2017 Vitaricum Kft. - Minden jog fenntartva