Jégsaláta
Jégsaláta Jégsaláta
Az utóbbi időkben egyre keresettebbé vált jégsaláta az egyik legfiatalabb nemesítésű fajta. Az Amerikai Egyesült Államokból származik, ott jéghegysalátának hívják. Alakja – akárcsak a színe – leginkább a káposztára hasonlít, magas víztartalmú, vastag, húsos levelei vannak. Legnagyobb előnye sok salátafajtával szemben, hogy napokig frissek és ropogósak maradnak levelei, és kellemesen semleges íze miatt is sokan keresik. Az emésztőrendszerre nagyon jó hatással van magas rosttartalma miatt, a fogyókúrázók pedig azért részesítik előnyben, mert 100 grammja mindössze 14 kcal, 58 kJ energiát tartalmaz.

Néhány jó tanács:
Ha jégsalátát akarunk venni, akkor is a frisset érdemes keresni, ezért előre csomagoltat nem érdemes választani. A legfontosabb, hogy a növény színét nézzük, a káposztához hasonló halványzöld szín jellemzi az egészséges jégsalátát. Amennyiben a levelei sötétebb zöldek, akkor az jól jelzi, hogy már nem friss, és ez bizony az ízén is érződni fog, kellemetlen keserű az öreg jégsaláta. Amennyiben vásárlás után nem használjuk fel egyből, érdemes hűtőben tárolnunk, ez esetben a jégsaláta levelei ugyanis akár egy hétig is ropogósak maradnak. Fogyasztható nyersen, akár más salátákkal keverve és szendvicsekhez is kiváló. Mivel hosszan megőrzi frissességét éttermek is előszeretettel használják.


Tápértéktartalom:
phe (mg): 45, fehérje (g): 1, szénhidrát (g): 1,6, zsír (g): 0,2, energia (kJ): 54, energia (kcal): 14

Vitaminok:
B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), C-vitamin (aszkorbinsav)

Nyomelemek:
Foszfor (P), Vas (Fe)
2017 Vitaricum Kft. - Minden jog fenntartva