Fokhagyma
Fokhagyma Származása, elterjedése:
Évezredek óta termelik és fogyasztják a Közép-Ázsiából származó fokhagymát, például már a az Újbabilóni Birodalom alapítói, a kaldeusok és az egyiptomiak is ismerték, a piramisok építésénél a munkásokkal rendszeresen etették. A görögök és a rómaiak is kedvelték, utóbbiak pirítósra tették, ez volt közkedvelt reggelijük. Franciaországban a gallok egyik kedvence volt, a középkorban gyógyító és tisztítóerőt is tulajdonítottak a fokhagymának, amulettként is hordták. Magyarországon a 15. század óta ismert, akkorra tehető, hogy termesztése elkezdődött. Gerezdjeiről szaporítható, s mivel nagy a meleg- és a fényigénye, hazánk déli részén termesztik nagy mennyiségben a népiesen foghagymának, vagy szimplán büdös hagymának nevezett gyógy- és fűszernövényt.
 
Beltartalmi értékei:
Antibakteriális és gombaölő hatását már 1858-ban leírta Louis Pasteur, majd az 1920-as években izolálták is az alliint és a fokhagyma feldarabolása után ebből keletkező allicint. Egyébként ez utóbbi adja tipikus illatát is a fokhagymának, s mivel az allicin olajat a tüdő és a bőr választja ki, ha két-három gerezdet fogyasztunk belőle, bizony nemcsak a leheletünkön fog érződni semmivel össze nem téveszthető illata. Fehérjében és ásványi anyagokban egyaránt gazdag, illetve A-,B-, C- és E-vitamintartalmának köszönheti antioxidáns hatását. Orvosi kutatások is bebizonyították, hogy a fokhagyma baktérium- és vírusölő hatású, fertőtleníti a bélrendszert, illetve elősegíti a máj és az epe működését. Véralvadásgátló hatása is van, az erek faláról eltávolítja a lerakódásokat, így akinek emiatt magas a vérnyomása, eredményesen csökkentheti azt fogyasztásával. A magas triglicerid, vagyis a vérzsír értékek esetén szintén javasolt rendszeresen enni, de bevethetjük vesegyulladás vagy tüdőgyulladás gyógyítására is. Stimulálja az immunrendszert és rákellenes szernek is kiváló a fokhagyma, de külsőleg is számos felhasználási lehetősége van. A láb- és körömgomba, és még a szemölcs is kezelhető vele, ha dunsztkötést készítünk felhasználásával, továbbá kiváló vírusölő tulajdonsága miatt a herpesz ellenszere is. Fontos tudni, hogy a vérhígító hatású gyógyszert szedőknek csak folyamatos orvosi kontroll mellett szabad fokhagymaolajat és az annak felhasználásával készített étrend-kiegészítőket fogyasztaniuk. Érdemes tudni, ha főzzük vagy sütjük, értékes hatóanyagai elillannak, ezért nyersen, szétrágva kell fogyasztani.
 
Néhány jó tanács:
A friss fokhagyma mindössze néhány napig tárolható, míg a száraz fokhagyma száraz és sötét helyen fél évig, egyes fajtái pedig egész évben elállnak. Jó tudni, hogyha már elkezdett csírázni a fokhagyma, az jelzi azt is, hogy már csak kevés ideig tartható el. Elsősorban ízesítőként használjuk, pedig megfőzve kiváló, ízletes köretként is tálalhatjuk. Ez esetben három-négy alkalommal le kell cserélnünk a főzővizet, és a forrástól számított három percig kell főzni a gerezdeket. Érdemes tudni, hogy amennyiben egészben sütjük vagy pároljuk, akkor krémessé, édeskéssé válik. Ízletes bundázott fokhagymát is készíthetünk, a gerezdeket rövid hőkezelés, vagyis blansírozás után háromszor bele kell mártani egy kevés tojásfehérjehabbal elkevert tésztába, majd kisütni. Chipsnek is kiváló, ez esetben arra kell ügyelni, hogy vékonyra szeljük fel, és a sütést követően alaposan le kell itatni róla a zsírt vagy olajat. A fokhagymaszagú lehelet ellen több módon is küzdhetünk, a mentolos rágógumin és a cukorkákon kívül érdemes kipróbálni a zöld ánizst, a szegfűszeget, a kávét, továbbá a petrezselyemzöldet.

Tápértéktartalom:
phe (mg): 214, fehérje (g): 6,1, szénhidrát (g): 28,4, zsír (g): 0,1, energia (kJ): 575, energia (kcal): 137

Vitaminok:
B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), E-vitamin (tokoferol), C-vitamin (aszkorbinsav)

Nyomelemek:
Foszfor (P), Kalcium (Ca), Kálium (K), Magnézium (Mg), Nátrium (Na), Vas (Fe)
2017 Vitaricum Kft. - Minden jog fenntartva