Keszthelyi burgonyafajták / Balatoni rózsa

Korai érésű, rózsa héjú, sárga húsú, nagy gumójú. Nagyon bőtermő, piacos fajta. Nem lisztes, „B” főzési típusú, kiváló ízű. Főzésre és sütésre is alkalmas. Húsa sem nyersen, sem főzve nem szürkül. Könnyen és sokáig eltárolható. Fólia alatti hajtatásra és nyári másodvetésre is ajánlott.



Gumójellemzők:

Sötét rózsa héjú, nagyon szép ovális alakú, sárga húsú, nagy gumójú, sekélyen ülő rügyekkel. Szárazanyag-tartalma közepes (19-20%).
 
Lombozat: Erős szárú, alacsony szétterülő, nagy, matt zöld levelekkel.
 
Termesztési és tárolási jellemzők:
Bőtermő, potenciális termőképesség 80-100 t/ha. Átlagos kötésszáma 10-12 db/tő. Korai tenyészideje ellenére hosszú nyugalmi idejű, jól tárolható. Alaktartása és stressztűrő-képessége kiváló. Hajtatásra, szabadföldi fóliás termesztésre és nyári ültetésű burgonyatermesztésre is ajánlott.
 
Felhasználási érték:
„B” főzési típusú, nem lisztes, finom hús szerkezetű fajta. Általános hasznosítási célú, elsősorban főtt típusú ételek készítésére alkalmas, de sütve is kiváló ízű étkezési burgonya.
 
2017 Vitaricum Kft. - Minden jog fenntartva